second hand car sale

Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα από Ηνωμένο Βασίλειο

Σε ανακοίνωση ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου του 2020 το Τμήμα Φορολογίας προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό στις συναλλαγές του σε σχέση με την απευθείας απόκτηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από ιδιωτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες συνήθως διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Τμήμα Φορολογίας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες φορολογικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει περιπτώσεις όπου έχουν γίνει παραδόσεις αυτοκινήτων σε κύπριους ιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχει σοβαρή ένδειξη αποφυγής καταβολής ΦΠΑ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Κύπρο σε άλλες περιπτώσεις. Να τονιστεί ότι αυτό αφορά μόνο ιδιώτες κι όχι κυπριακές εταιρείες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΦΠΑ της Κύπρου (όπου εκεί η διαδικασία είναι διαφορετική).

Οι ιδιώτες αγοραστές αυτοκινήτων θα πρέπει να εξετάζουν με προσοχή τα τιμολόγια που τους εκδίδονται.

Τα τιμολόγια αγοράς αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ιδιώτες έχουν την πιο κάτω μορφή:

  • Για αυτοκίνητα με περιθώριο κέρδους θα πρέπει να αναγράφεται το ακόλουθο ή παρόμοιο λεκτικό « this is a margin car, no VAT has been claimed or will be reclaimed». Η τιμή περιλαμβάνει και το ΦΠΑ και θα πρέπει να είναι μια (ένα σύνολο) και να μην γίνεται διαχωρισμός σε αξία και ΦΠΑ.
  • Qualifying cars (δεν είναι περιθώριού κέρδους) επιβάλλεται κανονικά ΦΠΑ και υπάρχει ανάλυση (αξία + ΦΠΑ και συνολική τιμή).

Οι συγκεκριμένοι επιτήδειοι πωλητές αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδουν τιμολόγια στους ιδιώτες αγοραστές τα οποία δεν κατατίθενται στις φορολογικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και προχωρούν στην έκδοση άλλων τιμολογίων τα οποία και καταθέτουν στις αρμόδιες αρχές. Με αυτό το τέχνασμα δεν αποδίδεται το ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν φαίνεται ο πραγματικός αγοραστής του αυτοκινήτου.

Η οποιαδήποτε αγορά αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο τύπων: είτε margin cars είτε qualifying cars. Για αυτό τον λόγο ο ιδιώτης αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος είναι ο τύπος του αυτοκινήτου που αγοράζει και να αναμένει το σχετικό τιμολόγιο όπως περιγράφεται ως άνω.

Ασυνήθιστα χαμηλή τιμή πώλησης του αυτοκινήτου είναι επίσης ακόμη μια ένδειξη ότι ίσως δεν έχει /ή δεν υπάρχει πρόθεση να καταβληθεί το ΦΠΑ.

Σε περίπτωση αμφιβολίας καλό είναι οι ιδιώτες αγοραστές αυτοκινήτων να αποταθούν στο Τμήμα Φορολογίας και /ή σε εξειδικευμένους επαγγελματίες καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν εμπλεκόμενοι σε διερεύνηση διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο μας, Μιχάλης Κ. Ζαμπάρτας Δικηγόροι, τηλ. 00357-22262108, info@zambartaslegal.com

Leave a Comment