woman crying

Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021

Εξέχουσας σημασίας αποτελεί η πρόσφατη ψήφιση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2021, ο οποίος με σαφή και συνεκτικό τρόπο αντιμετωπίζει συμπεριφορές κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 σκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων και στην ίση μεταχείρισή τους. Οι νομοθέτες έχοντας υπόψη πως η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία συνιστούν σημαντική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως τέτοιου είδους περιστατικά είναι που τάσσουν τις γυναίκες σε υποδεέστερη θέση συγκριτικά με τους άντρες, έχουν προχωρήσει στη ψήφιση του ως άνω νόμου.  Θέματα βίας τόσο ενδοοικογενειακά όσο και μη, απαρτίζουν το φάσμα του προαναφερθέντος νόμου, ο οποίος προβλέπει και ανάλογες ποινές για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

  •  Για αδικήματα που πλήττουν τη ψυχολογική ακεραιότητα μιας γυναίκας θα προβλέπετε πλέον ποινή φυλάκισης μέχρι και τα 5 έτη καθώς και χρηματική επιβάρυνση μέχρι 10000 ευρώ.
  • Για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως με συμπεριφορές ανεπιθύμητες προς τις γυναίκες θα προβλέπετε πλέον ποινή φυλάκισης μέχρι και τα 5 έτη καθώς και χρηματική επιβάρυνση μέχρι 10000 ευρώ.
  • Για αδικήματα οικονομικής βίας τα οποία αποσκοπούν σε μη παροχή στοιχειώδους οικονομικών μέσων όπως διατροφή, ιματισμό και ιατρική περίθαλψη κ.ά., θα προβλέπετε πλέον ποινή φυλάκισης μέχρι και τα 5 έτη καθώς και χρηματική επιβάρυνση μέχρι 10000 ευρώ.
  • Για αδικήματα διάδοσης πορνογραφικού  υλικού ή σεξουαλικού περιεχομένου με σκοπό τον εκφοβισμό ή/και να εξευτελισμό ή/και να παρενόχληση οποιασδήποτε γυναίκας θα προβλέπετε πλέον ποινή φυλάκισης μέχρι και τα 14 έτη.

Ο νόμος προβλέπει ότι το Δικαστήριο κατά την εξέταση τέτοιων αδικημάτων θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες οι οποίοι αφορούν την κατά συρροή διάπραξη τέτοιων αδικημάτων ή τη διάπραξη αυτών με κατάχρηση εξουσίας, αλλά και την ευάλωτη κατάσταση που μπορεί να βρισκόταν το θύμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο μας, Μιχάλης Κ. Ζαμπάρτας Δικηγόροι, τηλ. 00357-22262108, info@zambartaslegal.com